Szkolny banner

Jesteś tutaj:

Klasa IIa przygotowuje zdrowy podwieczorek

684
Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców podczas zajęć w ramach projektu WLKK. Dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce oraz soki..
Uczniowie podjęłi wielkie wyzwanie – sami przygotowali dla siebie podwieczorek. Przyniosły do potrzebne produkty. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.